sâmbătă, 29 decembrie 2018

Coșulețe cu brânză

Pentru ca se apropie Anul Nou si pentru ca ne place plăcinta  cu brânză m-am gândit să fac o plăcintă cu brânză care totusi sa fie si nu fie plăcintă.
Am folosit foi de plăcintă si umplutură de brânză,  dar nu am facut clasica plăcintă.

Ingrediente:
1 aluat Foi de plăcintă
Brânză sărată
Brânză făgăraș
Ouă
Smântână

Am amestecat brânza cu ouăle si smântâna. Nu va pot spune acum cantitățile pentru ca le-am pus din ochi, dar voi reveni cu un update.
Foile am tăiat fâșii pe lățime astfel încât din fiecare fâșie mi-au iesit 3 pătrate.
Am luat un pătrat, l-am uns cu ulei, l-am pus pe al doilea peste el ca in poză si l-am uns si pe acesta cu ulei apoi cu partea însă l-am așezat în formă de briose.



În fiecare cosuleț am pus cate o linguriță de umplutură de brânză.


Am copt în cuptorul preîncălzit la foc mic spre mediu cam 10 minute.

Au iesit delicioase. 
Dacă vreți puteti sa faceti umplutura cu brânză dulce, ouă , zahar, vanilie si stafide.
Sper sa va placa si vouă.

marți, 25 decembrie 2018

Crăciun cu turta dulce

Ador turta dulce si o fac mereu, dar de Crăciun mai mult.
Fie ca este Lebkuchen, gingerbread sau turta dulce la noi mereu este pe masă de Crăciun alaturi de cozonac.


Crăciun fericit!

Lebkuchen: https://daybydaycerasela.blogspot.com/2018/12/lebkuchen.html?m=1

Turta dulce

Pe blogul Laurei Laurențiu am gasit o reteta de turta dulce care am considerat ca ar fi pe placul meu doar ca am modificat-o putin.

turta dulce:
  • 150 de grame de unt 
  • 150 de grame de zahăr brun 
  • 200 de grame de miere de albine
  • 1 ou întreg
  • ½ linguriță de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 450 de grame de făină 
  • 2 lingurițe scorțișoară 
  • 1 linguriță ghimbir macinat
  • ½ linguriță cardamon macinat
  • ¼ linguriță nucșoară macinata
Faină se amestecă cu continentele, sarea si bicarbonatul de sodiu.
Mierea se mizează bine cu zahărul și untul, apoi se adauga si oul si se mizează in continuare.
In amestecul cu miere se incorporează faina treptat.
Aluatul format îl dăm la rece pentru cel putin 12 ore, dar îl putem lăsa până la 72 de ore. Eu l-am lăsat de seara până a doua zi. Dacă nu aveți timp îl puteți da o ora la congelator.
Cand aluatul s-a întărit întinde foaie de 1/2cm din care tăiem diverse forme. Formele de aluat la punem in tăvi tapetate cu hartie de copt si coacem in cuptorul prencalzit la 180° timp de 10-12 minute. Lăsăm turta dulce sa se răcească si o decora daca dorim cu royal icing. Eu doar de sărbători sau daca o fac cadou o decora, în rest o las asa. Merge foarte bine si dimineata la cafea.



Gingerbread

Nu tuturor le place gingerbread (turta dulce), dar eu o ador.

Ingrediente:
350g faina
1 lingură de bicarbonat de sodiu
2 lingurițe de ghimbir măcinat
1 linguriță de scorțișoară
125g  unt
175g zahar farin
1 ou
4 linguri de miere

Pentru decor royal icing si decorațiuni de prăjituri.

Preparare:
Într-un bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, ghimbirul și scorțișoara. Adăugați untul moale și amestecați până când amestecul arată ca pesmetul. Se afauga zahărul, apoi oul si mierea si se mizează bine până se formeaza aluatul.

Aluatul se da la congelator 15 minute sa se întărească si apoi se întinde foaie si se taie forme. Restul de aluat se da la frigider apoi din nou se întinde foaie si se taie forme până se termină tot aluatul.

Preîncălziți cuptorul la 180°.
Formele de turtă dulce se pun in tava repetată cu hartie de copt si se coace timp de 12-15 minute.

După ce se răcește se poate decora cu royal icing.

Pentru Crăciun eu am facut diverse forme, dar si un brăduț 3D.





luni, 24 decembrie 2018

Lebkuchen

Lebkuchen inseamna turta dulce si este unul din dulciurile de Crăciun preferate ale germanilor.
Reteta originală este cu migdale măcinate, dar eu am folosit nuci măcinate.

Ingrediente pentru 30 de bucati:
250 g faina
75g nuci măcinate
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
2 lingurite praf de ghimbir
1 linguriță scorțișoara măcinată
1/4 linguriță nucsoara măcinată
1/4 linguriță cardamon măcinat
200 ml miere
85 g unt

Glazura:
1 albus
250 g zahar farin
2 linguri zeama de lamaie

Intr-un castron se amestecă ingredientele uscate. Separat am amestecat untul topit cu mierea. Se toarna lichidele peste ingredientele uscate si se amesteca bine.
Se da la congelator 20-30 minute.
Încălzirii cuptorul la 180°. Se formeaza bilete cu mana pe care le turtiti, se pun în tavă talentată cu hartie de copt si coace timp de 15 min. Se scot la răcit pe un grătar.
Pentru glazura se bate albusul cu zahărul si zeama de lămâie și se orneaza turtitele.
Eu le-am făcut mai mari de data aceasta si mi-au iesit doar 20.



Sărbători fericite!
Crăciun fericit!

vineri, 21 decembrie 2018

Daruri pentru cei dragi

După cum știți cei care ma cunoașteți, iar cei care nu ma cunoașteți va spun acum, nu sunt bucătar, nu sunt cofetar si nici patiser, dar imi place sa gătesc pentru cei dragi. Fiindca se apropie Crăciunul am pregatit si cadouri dulci: muffins si turta dulce.

Muffins de vanilie cu vișine din dulceata sau ciocolată neagră și muffins "turta dulce" cu bucăți de mar.



Turta dulce inainte de a o decora

Voi reveni sa va arat turta dulce si decorată.

Rețetele le voi pune in curând.

Sărbători Fericite!

duminică, 16 decembrie 2018

Briose de post

Suntem in postul Crăciunului. Va este pofta de ceva dulce? Incercati briosele aceste si nu ve-ti regreta. Baietelul meu a zis ca sunt super bune. Merg la micul dejun alaturi de o cafea sau o cana de cacao cu lapte.
I-am făcut lui Eduard pentru petrecerea de la scoala doua porții cu vanilie si doua cu cacao.

Ingrediente pentru o tava de 12 briose:
240g faina
120g zahar
250 ml apa carbogazoasa
75 ml ulei
2 lingurite praf de copt
Putina sare
12 vișine din dulceata

Se amesteca lichidele , apoi se adauga zahărul și se amestecă până se topeste. Faina se amestecă cu praful de copt si se toarnă peste lichide si se amesteca bine.
Dacă vreți să le faceti cu vanilie adăugați un plic de zahăr vanilat zahar si 2 linguri de nuca de cocos in faina, daca le faceti cu cacao adăugați putina putina esență de rom in lichide si 8 grame de cacao in faina.
Puneti compoziția in formele de briose si deasupra cate o vitrina din dulceata.
Se da la cuptor la foc mediu cam 25-30 min.


joi, 13 decembrie 2018

Jucării pentru bucatarii, aparat pentru fursecuri

Imi plac foarte mult biscuitii si fursecurile făcute în casa si demult imi doream un aparat(pistol) pentru fursecuri.
Am cautat pe internet , am gasit mai multe , pretul variind de la 30 lei la 140 lei.
Am ales totusi unul de la firma Grunberg la prețul de 40 lei și pot să spun că sunt mulțumită de el.
Îl am de o săptămână si l-am folosit de 3 ori, în weekend îl mai pun inca o data la treaba.
Aici îl găsiți pe cel care l-am cumpărat eu.



 Rețeta in curând.

Gogoșari umpluți la otet

Anul acesta am facut si gogoșari umpluți. Soțul dorea o reteta pe care o făcea bunica, dar pentru ca nu am stiut-o am improvizat eu una si au iesit toate buni.
Ingrediente:
2 kg Gogoșari micuți
Telina
Morcov
Varza
1.5 l apa
750 oțet din vin
300 g zahar
1 lingura boabe piper
1 lingura boabe mustar
1 lingura sare grunjoasa
Telina si morcovul se dau pe dansatoarea mica. Varza se toaca mărunt și se amestecă cu telina si morcovul.
Gogoșari se curata de seminte si cotor,  se spală,se cresteaza in fund in cruce,  se umplu cu amestecul de varza, telina si morcov si se așează în borcan.
Punem intr-un vas apa, otetul, zaharul, sarea, boabele de piper si boabele de mustar, punem pe foc si dam intr-un clocot.
Amestecul se toarnă fierbinte peste gogosari. Lăsăm deoparte cam o ora apoi daca mai este nevoie mai completăm cu lichid si punem capacul.
Pentru ca din cele 2 kg de gogoșari câțiva au fost cam stricați am completat borcanul cu conopidă.






sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Pepeni la murat

Noua ne plac foarte mult si pepeni murati asa ca nuci ei nu lipsesc din cămară noastra.
Pentru pepeni murati folosesc aceeași rețeta ca la castraveți.
Ingrediente:
Castraveți
Pepeni
Maciulii de marar
Frunze de telina
Hrean
Boabe de piper
Boabe de muștar
Foi de dafin
Sare g

Pepenii se spala se taie cuburi sau felii si se așează  in borcan, se adaugă usturoiul, hreanul, boabele de piper si muștar, foile de dafin, iar deasupra maciuliile de marar , frunzele de felină si crengute de visin daca aveti.
Separat se face saramura, 1 lingura de sare la un litru de apă plus inca o lingura la toata cantitatea de apă. De exemplu daca aveti 3 litri de apă puneti 4 linguri de sare.
Cand este gata saramura se toarnă fierbinte peste pepeni si se închide borcanul.


A șasea ediție Asia Fest 16 - 18 noiembrie 2018

A șasea ediție Asia Fest, între 16 – 18 noiembrie, la Romexpo

Muzică, gastronomie, cultură tradițională și contemporană la ediția dedicată Turciei

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Culturilor Asiatice- Asia Fest, ce are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3) are ca invitat special Turcia și aduce publicului bucureștean 3 zile de spectacole cu muzică și dansuri specifice, bucătărie tradițională asiatică, ateliere, expoziții și multe surprize de care vizitatorii se vor bucura cu siguranță.

Intrarea este 10 lei, iar copiii sub 5 ani au acces gratuit.

Evenimentul își propune pe durata celor trei zile o călătorie până în cele mai îndepărtate colțuri ale marelui continent astfel încât iubitorii de cultură, atât tradițională, cât și contemporană, să poată experimenta îndepărtata Asie. De la condimente indiene la cosmetice, cărți, decorațiuni și kimonouri din Japonia, cafea turcească, kimchi coreean și anime-uri, toate vor fi putea fi găsite la standurile din expoziția de servicii și produse.

Pe scena Asia Fest 2018 vor răsuna ritmuri de pe Bosfor cu Deniz CEM (Turcia) dar și acorduri jazz de la Aylin & The Lucky Charms iar, pe lângă concerte spectatorii vor avea parte și de mult-așteptatele concursuri de Cosplay, Kendama și K-Pop, dar și de o spectaculoasă prezentare a costumelor tradiționale asiatice.
Peste 50 de costume tradiționale din Japonia, Turcia, Coreea de Sud, India, Indonezia vor defila sâmbătă, 17 noiembrie, pe scena Asia Fest.

În cosmopolita zonă de food se vor întâlni preparate tradiționale dar și experimente gastronomice exclusiviste, iar vizitatorii vor putea gusta la propriu India, Turcia, Siria, Libanul, Thailanda, China, Japonia și, în premieră la această ediție, Indonezia și vor putea descoperi gastronomia asiatică dincolo de sushi, pachețelele de primăvară și puiul shanghai, într-o explozie de savori și arome.

Iubitorii de preparate japoneze vor avea ocazia să le încerce și alături de băuturile tradiționale sake , lichiorurile Choya realizate din fructe de Ume, sau berea Asahi,  iar Centrul Cultural Turc Yunus Emre va susține demonstraţii de preparare ale legendarelor ceaiuluri şi cafele turcești.

Asia Fest este un dialog multicultural care celebrează cultura Asiei, aducând în București, deseori în premieră, atât tradițiile cât și contemporanul din locuri pline de mister și inspirație.

Programul il gasiti pe www.asiafest.eu și pe pagina de Facebook Asia Fest.

Parteneri media: Magic FM, Radio România Cultural, Agerpres, România Liberă, Academia Cațavencu, Romania Journal, Kudika, Garbo, acasă.ro, eva.ro, Șapte Seri, Iqads, Smark, Bucătăraș, Gustos, Culinar, Rețete Culinare, Yumstops, PRwave, Iqool, The Trends, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Bucharest City App, bookblog.ro, 100 de locuri, inoras.ro, Feeder, Coțofana Urbană, bucureșteni.ro, Kftele, Mujer, Fashion 8.

joi, 1 noiembrie 2018

V.I.Poo te scapa de grija mirosului neplacut

Acum ceva timp am fost selectată in campania organizata de Buzzstore si AirWick Romania sa testez noul deodorant de toaleta V.I.Poo.
Deodorantul vine in 3 variante: Fresh, Lavanda si Lemon . Odata pulverizat in WC, spayul V.I.Poo cu uleiuri esentiale formeaza o pelicula la suprafata apei, ce neutralizeaza mirosurile neplacute si elibereaza un parfum placut in aer. Iti poti face apoi treaba relaxat/a, fara grija mirosurilor neplacute de dupa .
Le-am incercat si am fost placut surprinsă. L-am luat pe cel cu Lămâie cu mine l-a birou si l-am prezentat si colegilor, de un produs bun trebuie sa afle toata lumea.
Cel Fresh are un parfum delicat, cel cu Lavanda un parfum puternic si cel cu Lămâie un parfum mediu. Preferatul nostru este cel de Lavanda. Cel Fresh l-am facut cadou, iar cel de Lămâie îl am în geanta, mereu cu mine.

 Un spray eficient pentru WC: pana la 300 de pufuri pentru 100 de utilizari per sticla
Are un ambalaj compact, convenabil
Fara aerosoli, usor de transportat in geanta/rucsac


#buzzVIPoo

luni, 29 octombrie 2018

Conopidă si gogoșari la otet

A venit si vremea conopidă si a gogosarilor la oțet.
Ingrediente:
1 conopida mare 
1 l apa
500 ml otet
200 gr zahar
1 lingura boabe piper
1 lingura boabe mustar
1 lingura sare grunjoasa
Conopida se desface buchetele se spală si se așează în borcan.
Punem intr-un vas apa, otetul, zaharul, sarea, boabele de piper si boabele de mustar, punem pe foc si dam intr-un clocot.
Amestecul se toarnă fierbinte peste conopidă. Lăsăm deoparte cam o ora apoi daca mai este nevoie mai completăm cu lichid si punem capacul.

La fel procedăm si pentru gogoșari
Ingrediente:
Gogoșari
1 l apa
500 ml otet
200 gr zahar
1 lingura boabe piper
1 lingura boabe mustar

1 lingura sare grunjoasa
Gogoșari ii spălăm ii curata de cuptor si seminte si ii tăiem felii, apoi ii așezăm in borcane.
Punem intr-un vas apa, otetul, zaharul, sarea, boabele de piper si boabele de mustar, punem pe foc si dam intr-un clocot.
Amestecul se toarnă fierbinte peste gogosari. Lăsăm deoparte cam o ora apoi daca mai este nevoie mai completăm cu lichid si punem capacul.

Castraveți la saramura

Pentru ca este toamna este vremea muraturilor . Preferatele noastre sunt castravetii si pepeni la sarmaua.
Ingrediente:
Castraveți
Usturoi
Maciulii de marar
Frunze de telina
Hrean
Boabe de piper
Boabe de muștar
Foi de dafin
Sare g

Se așează castravetii in borcan, se adaugă usturoiul, hreanul, boabele de piper si muștar, foile de dafin, iar deasupra maciuliile de marar , frunzele de felină si crengute de visin daca aveti.
La un borcan de 1700ml eu pun 4 căței de usturoi, o rădăcina mai groasă de hrean tăiată in 4, 1 linguriță boabe de muștar, 1 linguriță boabe de piper, 2 frunza de dafin, 1 maciulie de marar, o frunza de felină.
Separat se face saramura, 1 lingura de sare la un litru de apă plus inca o lingura la toata cantitatea de apă. De exemplu daca aveti 3 litri de apă puneti 4 linguri de sare.
Cand este gata saramura se toarnă fierbinte peste castraveți si se închide borcanul.

duminică, 28 octombrie 2018

Muffins cu dulceață de visine

Ingrediente

250 gr. făină

125 gr. zahăr

10 gr. praf de copt

un vârf de cuţit de sare

125 ml ulei de floarea soarelui

225 ml lapte bătut

1 ou

dulceață de vișine

Preparare
Într-un castron se amestecă bine ingredientele solide (făina, zahărul, praful de copt, sarea).

În alt castron se amestecă ingredientele lichide (ulei, lapte, ou)

Peste ingredientele solide se adauga compoziţia lichidă şi amestecă uşor doar până ce se încorporează făina.

Se aşează aluatul în formele de muffin, deasupra se pune cate o visina din dulceata şi se dau la cuptor pentru 20 minute Până se rumenesc usor deasupra.





marți, 2 octombrie 2018

SCHAUMA NATURE MOMENTS

Anul trecut in aprilie am primit spre testare de la Buzzstore samponul pentru volum

SCHAUMA NATURE MOMENTS Provence Herbs & Lavender.


Am fost mulțumită si i-am fost fidelă un an, dar totusi aveam o problema, imi ieșea vopseaua din par prea repede. Luna trecută m-am hotarat sa schimb samponul si am ales unul din aceeași gama, dar cel pentru par vopsit,  SCHAUMA NATURE MOMENTS Raspberry & Sunflower Oil.

 Rezultatul... sunt foarte mulțumită, vopseaua rezistă mai mult pe par, iar părul este strălucitor.
 Vopseaua este #purecolor Rasberry Red.
#buzzstore #buzzpurecolor

#buzzschauma