Dacă în urmă cu 300 de ani, în ţările orientale se consumau doar 6 specii de alge, astăzi, s-a ajuns la 20 de specii, din totalul de peste 20.000 de specii de alge care există în apele lumii. Algele marine sunt de mai multe feluri: verzi, roşii, brune şi albastre.
Marea calitate a algelor este conţinutul bogat în compuşi minerali, al căror principal rol este regenerarea! În compoziţia algelor intră oligoelemente cantităţi semnificative de iod, brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu.
Algele proaspete sau uscate natural conţin şi vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP. Reprezintă o sursă proteică prin acizii aminaţi (metionina, serina, acid glutamic, cistina), dar conţin şi glucide, clorofila, substanţe antibiotice şi au un conţinut uriaş în fibre de celuloză.
Consumate intern, ca hrană sau în cure speciale, algele stimulează glandele endocrine şi imunitatea, stimulează circulaţia sângelui, combat retenţia, au efect antiinflamator şi antireumatic, pot corecta unele forme de hipotiroidie. Fibrele alimentare din alge împiedică depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine şi reduc astfel riscul de ateroscleroză şi infarct miocardic.
Prin conţinutul bogat în potasiu şi iod,algele remineralizează şi sunt recomandate persoanelor care urmează tratament cu diuretice, ajutând şi în curele de slăbire şi remodelare corporală. Clorofila din componenţa lor are un efect regenerant şi un apreciabil efect antibacterian.
Numeroase studii au demonstrat eficacitatea extraselor din alge în cazul infecţiilor cu diverse tipuri ale virusului herpetic, cu virusul gripal A şi HIV. Algele au efect energizant şi asupra ficatului, facilitând eliminarea toxinelor şi scăzând astfel nivelul de stres din organism.
1. Protejează ochii
Efectul antiinflamator-ocular exercitat de fucoxanthinul prezent în algele marine are rezultate bune în prevenirea cataractei – opacifierea capsulei posterioare care poate să apară în urma operaţiei de cataractă. Fucoxanthinul este utilizat în crearea de produse utilizate în implanturi oculare în chirurgia cataractei, pentru a evita riscul de post-cataracă.
2. Efecte anti-cancer
Algele conţine agenţi anti-cancer, care s-au dovedit a fi edicienţi în lupta împotriva cancerului de colon sau a leucemiei. Algele marine brune conţin glicoproteină şi polizaharide sulfatate care stimulează puternic stimulent imunitar, combate infecţiile şi tumorile maligne. Studiile recente au arătat rezultate promiţătoare în folosirea algelor pentru tratarea cancerului de sân. Algele au efect de inhibare a dezvoltării celulelor canceroase maligne.
3. O sursă mare de iod
Algele sunt bogate în iod – un nutrient esenţial pentru toate grupele de vârstă. Este esențial pentru reglarea normală a funcţiei tiroidiene, care implică de asemenea creierul şi glanda pituitară. Lipsa de iod din organism poate duce la anomalii, cum ar fi extinderea tiroidiană sau guşa, hipotiroidism sau retard mental. Iodul este extrem de important în timpul sarcinii şi alăptării pentru dezvoltarea normală a celulelor cerebrale ale copilului.
4. Ajută la slăbit
Cercetările stiinţifice au demonstrat că algele marine comestibile posedă efecte anti-obezitate. Compusul fucoxanthin din alge ajută la reducerea acumularea de grăsimie şi ajută la pierderea în greutate. Datorită capacităţii sale de a promova oxidarea grăsimilor, algele marine sunt utilizate pentru fabricarea pastielelor de tip pansament-gastric.
5. Spriină sănătatea digestivă
Algele marine au un efect laxativ uşor şi ajută în menţinerea unei digestii sănătoase. Stimulează eliberarea de enzime digestive, susţin absorbţia de substanţe nutritive şi facilitează metabolismul grăsimilor. Polizaharidele din alfe au efecte unor prebiotice asupra intestinului, îmbunătăţind astfel funcţia bacteriilor benefice din stomac, protejând totodată peretele stomacului împotriva bacteriilor dăunătoare.
6. Previn diabetul zaharat
Fucoxanthinul este un compus prezent în algele brune care s-au dovedit eficient în exercitarea unui efect anti-diabetic. Împreună cu aceasta, absorbţia trigliceridelor din alge marine ajută de asemenea în cazurile de diabet.
7. Combat cariile dentare
Extractele de alge marine mai sunt apreciate pentru efectul lor preventiv în apariţia cariilor dentare. Proprietăţile anti-inflamatorii sunt responsabile pentru îmbunătăţirea funcţionării glandelor salivare. Acestea fac ţesuturile orale mai rezistente.
8. Proprietăţi anti-coagulante
Algele marine au proprietăţi anticoagulante – diluanţi de sânge care pot preveni formarea cheagurilor de sânge şi pot reduce riscul de accident vascular cerebral, cardiac sau obstrucţie la nivelul venelor şi arterelor.
9. Detoxifică organismul
Alge au capacitatea de a curăţa organismul şi de facilita eliminarea deşeurilor toxice. Acestea au puterea de a absorbi materialele toxice, inclusiv metalele grele precum plumbul, mercurul şi alte substanţe poluante indigerate, şi de a le elimina apoi din organism prin intermediul tranzitului intestinal.
10. Menţin sănătatea inimii
Algele scad nivelul de trigliceride şi colesterol din organism. Acest lucru ajută la menţinerea unei inimi sănătoase, circulaţiei netede în vasele de sânge şi laprevinirea bolilor letale de tipul insuficienţei cardiace, aterosclerozei şi a altor boli ale arterelor periferice.
11. Promovează o piele sănătoasă şi strălucitoare
Bogăţia de vitamine esenţiale, minerale, aminoacizi şi antioxidanţi din alge ajută la păstrarea pielii revitalizate, hidratate şi tinereşti. Aceste elemente protejează pielea împotriva efectelor nocive ale poluanţilor de mediu şi încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii. Proprietăţile anti-inflamatorii prezente în algele marine sunt utile în tratarea erupţiilor cutanate şi rănilor. fito-nutrienţii cresc fluxul de sânge și dau o strălucire sănătoasă a feţei. Împachetările cu alge marine curăţă pielea de toxinele din pori. Băile cu alge marine au fost admirate în special de britanici şi irlandezi de secole, pentru efectul lor terapeutic.
12. Fac părul des şi lucios
Continutul ridicat de minerale din alge ajută la creşterea sănătoasă a părului. Ele ajuta la consolidarea rădăciniii şi a foliculilor de păr, făcând firul de păr gros şi lucios. Având în vedere acest efect benefic, algele marine sunt ingrediente valoroase în procesul de fabricaţie de şampoanelor şi balsamurilor de păr.
Algele marine – Precauţii
Consumul de alge marine excesiv poate creşte cantitatea de iod peste nivelurile acceptabile. Acest lucru poate creşte hormonii de stimulare tiroidiană care poate provoca guşa sau alte afecţiuni tiroidiene, inclusiv cancerul tiroidian.
Algele conţin unele concentraţii de metale grele şi substanțe chimice, cum este mercurul, plumbul sau arsenicul, care pot fi otrăvitoare. Consum excesiv de alge poate provoca leziuni cerebrale, probleme gastro-intestinale, boli de rinichi sau cancer. În afară de aceasta, persoanele care au restricţii la consumul de sare trebuie să fie atenţi la conţinutul de sodiu din alge.
Algele marine pot interacţiona cu anumite medicamente anti-tiroidiene sau anticoagulante.
Pe Asianfood.ro găsiți o gama variată de alge pe care fie le mâncat o ca snacks-uri, fie le folositi la salate, supe sau rulouri cu orez cum ar fi sushi si limba.
Alge snacks - http://asianfood.ro/alge-marine-peste-si-fructe-de-mare/alge-marine-prajite-cu-ulei-de-masline-25g
Alge pentru salata - http://asianfood.ro/alge-marine-peste-si-fructe-de-mare/alge-uscate-taiate-gl-200g
Alge pentru supa - http://asianfood.ro/alge-marine-peste-si-fructe-de-mare/alge-kombu-56g
Alge pentru sushi si limba - http://asianfood.ro/alge-marine-peste-si-fructe-de-mare/alge-nori-kc-2gx10-buc
Sursa csdi.ro si lataifas.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu