luni, 20 ianuarie 2020

SĂ TAI ÎN PIATRĂ VIE - DE ABRAHAM VERGHESE

La sfârșitul lui noiembrie 2019, începutul lui decembrie 2019 , șefa mea mi-a dar sa citesc acesta carte. La început mi-a fost mai greu deoarece era groasă si era greu de cărat pe tramvai si metrou, dar cu cât înaintezi in ea nu-ti mai vine sa o lasi din mână. Este o carte care se citeste pe nerăsuflate, care te tine cu sufletul la gură ca nu ai cum sa-ti imaginezi ce se va întâmpla sau ce ti-ai imaginat tu este total opusul celor ce se intampla. Stiu ca pe unele site-uri găsiți acțiunea povestită, eu nu vreau sa v-o spun ci va îndemn să o citiți.


Abraham Verghese (n. 1955) s-a născut din părinți indieni, profesori în Etiopia, și a copilărit în apropiere de Addis Abeba, unde și-a început cariera medicală (din acest motiv, Să tai în piatră vie cuprinde foarte multe lucruri despre medicină). 
Autorul este profesor de teorie și practică medicina la Stanford University, a mai scris non-ficțiune, volumul de față fiind primul roman.
Shiva și Marion, gemeni identici, vin pe lume din relația secretă a unei călugărițe indiene cu un chirurg englez, într-un spital al unei misiuni din Etiopia. Uniți la nivelul capului, cei doi sunt separați în ultimul moment. Rămași orfani de mamă în ziua în care se nasc și părăsiți de tată în aceeași zi, cei doi copii împărtășesc o legătură supranaturală și aceeași pasiune pentru medicină și se maturizează pe fondul tulburărilor politice care zguduie Etiopia în anii 1960–1970.
Dragostea pentru Genet, fiica doicii lor, și implicarea acesteia în lupta pentru eliberarea Eritreei îi despart în cele din urmă, iar Marion, proaspăt absolvent al școlii de medicină, este nevoit să fugă în America. Destinul, prin intermediul aceleiași Genet, îi readuce împreună pe cei doi frați în împrejurări dramatice, care refac într-un mod special legătura cu tatăl dispărut.
Saga gemenilor Shiva și Marion Stone traversează continente și generații, desfășurându-se în Africa și în America de-a lungul a cinci decenii, și conturează o poveste despre dragoste și trădare, despre compasiune și vindecare, despre exil și apartenență.

Cartea o găsiți sa o cumpărați de aici: https://www.litera.ro/sa-tai-in-piatra-vie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu