marți, 21 ianuarie 2020

Dansul privighetorii de primavara - Kyung-sook Shin

Deși promovez de multi ani cultura coreeana în România, abia acum am reusit sa citesc o carte scrisă de un autor coreean. Am ales o carte în care acțiunea se petrece în ultimii ani ai regatului Joseon. Deși la început pare grea din cauza descrierilor, seriale tradiționale văzute m-au ajutat în a-mi imagina cele scrise în carte si asa a fost mai usor.

Dansul privighetorii de primavara este o minutioasa cronica a crepusculului unei lumi si o melancolica poveste de dragoste. Plecand de la un amanunt istoric real, Kyung-sook Shin construieste odiseea tinerei Yi Jin, care aminteste de Memoriile unei gheise. Romanul, al cincilea semnat de Kyung-sook Shin, singura femeie careia i s-a decernat Man Asian Literary Prize, a cunoscut un succes fulminant atat in Coreea, cat si in China.
Ultimii ani ai regatului Joseon, prins in inclestarea marilor puteri si a intereselor acestora in Peninsula Coreeana. Yi Jin, orfana, ajunge printr-o intamplare la Curtea regala si cucereste cu prospetimea si dragalasenia ei inima reginei, care ii va deveni protectoare. Minunata dansatoare, de o mare frumusete si inteligenta, educata in spiritul fidelitatii absolute, Yi Jin este cea mai credincioasa slujitoare a suveranei.
Franta, prospera si efervescenta in plina Belle Époque. Primul sau re¬prezentant diplomatic in indepartatul regat coreean, Victor Collin de Plancy, este un tanar temerar, iubitor de cultura orientala, colectionar, fascinat de tara in care ajunge si mai cu seama de dansatoarea dela Curtea regala care vorbeste frantuzeste.
Contrar tuturor cutumelor, Victor primeste permisiunea de a o lua pe Yi Jin in Europa si o introduce in rafinata societate pariziana, unde ii cunoaste, printre altii, pe Émile Guimet, Félix Régamey si Guy de Maupassant, carora le castiga admiratia. Dar Yi Jin e dominata, inainte de orice, de devotamentul neconditionat pentru regina machiavelica si insingurata si nu ezita sa-si sacrifice pasiunea in fata iubirii filiale.

Nume original 리진 (Ri Jin/Lee Jin)


Traducere de Diana Yuksel, profesor de limba coreeana la Universitatea Bucuresti.

Autor:
KYUNG-SOOK SHIN este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane si autoarea coreeana cu cel mai mare succes international, supranumita in Occident „prima doamna a literaturii coreene“. Rapiditatea cu care s-au impus romanele si volumele sale de povestiri i-a facut pe criticii literari sa vorbeasca despre „sindromul Kyung-sook Shin“. S-a nascut in 1963 la Jeong-eup, in provincia Jeolla, si a absolvit cursurile Institutului de Arte din Seul. Face parte din „generatia 368“ (sampallyuk sedae), a celor care, nascuti in anii ’60, au urmat studiile universitare in anii ’80, perioada tulbure in istoria Coreei, dominata de proteste sociale. A debutat in 1985 cu volumul de proza scurta Povesti de iarna, pentru care a primit Premiul Munye Joongang, acordat scriitorilor debutanti. Cartile care au urmat – Aici era candva o orga (1992), Tristete profunda (1994), Camera singuratatii (1995), Mancatorii de cartofi (1997), Campurile de capsune (2000), Violet (2001), Dangatul clopotelor (2003), Dansul privighetorii de primavara (2007; Humanitas Fiction, 2017), Ai grija de mama (2009), Voi fi acolo (2010; Humanitas Fiction, 2015), Femei nestiute (2011), Povesti pentru fiica mea (2013) – i-au adus recunoasterea in intreaga lume, romanul Ai grija de mama (2009) fiind tradus in peste patruzeci de tari. Este, de asemenea, si autoarea a doua lucrari de nonfictiune. De-a lungul timpului, Kyung-sook Shin fost recompensata cu numeroase premii nationale si internationale: Premiul Hanguk Ilbo (1993), Premiul Hyundae pentru literatura (1995), Premiul Manhae pentru literatura (1996), Premiul pentru literatura secolului XXI (2000), Premiul Yi Sang (2001), Prix de l’Inaperçu ( 2009), Premiul „Cel mai bun roman strain al secolului XXI in China“ (2011), Man Asian Literary Prize (2011), Premiul Hoam pentru literatura (2013).

Eu am cumparat-o de aici: https://www.librarie.co/dansul-privighetorii-de-primavara, dar poate fi găsită pe mai multe site-turi sau în librării.

luni, 20 ianuarie 2020

SĂ TAI ÎN PIATRĂ VIE - DE ABRAHAM VERGHESE

La sfârșitul lui noiembrie 2019, începutul lui decembrie 2019 , șefa mea mi-a dar sa citesc acesta carte. La început mi-a fost mai greu deoarece era groasă si era greu de cărat pe tramvai si metrou, dar cu cât înaintezi in ea nu-ti mai vine sa o lasi din mână. Este o carte care se citeste pe nerăsuflate, care te tine cu sufletul la gură ca nu ai cum sa-ti imaginezi ce se va întâmpla sau ce ti-ai imaginat tu este total opusul celor ce se intampla. Stiu ca pe unele site-uri găsiți acțiunea povestită, eu nu vreau sa v-o spun ci va îndemn să o citiți.


Abraham Verghese (n. 1955) s-a născut din părinți indieni, profesori în Etiopia, și a copilărit în apropiere de Addis Abeba, unde și-a început cariera medicală (din acest motiv, Să tai în piatră vie cuprinde foarte multe lucruri despre medicină). 
Autorul este profesor de teorie și practică medicina la Stanford University, a mai scris non-ficțiune, volumul de față fiind primul roman.
Shiva și Marion, gemeni identici, vin pe lume din relația secretă a unei călugărițe indiene cu un chirurg englez, într-un spital al unei misiuni din Etiopia. Uniți la nivelul capului, cei doi sunt separați în ultimul moment. Rămași orfani de mamă în ziua în care se nasc și părăsiți de tată în aceeași zi, cei doi copii împărtășesc o legătură supranaturală și aceeași pasiune pentru medicină și se maturizează pe fondul tulburărilor politice care zguduie Etiopia în anii 1960–1970.
Dragostea pentru Genet, fiica doicii lor, și implicarea acesteia în lupta pentru eliberarea Eritreei îi despart în cele din urmă, iar Marion, proaspăt absolvent al școlii de medicină, este nevoit să fugă în America. Destinul, prin intermediul aceleiași Genet, îi readuce împreună pe cei doi frați în împrejurări dramatice, care refac într-un mod special legătura cu tatăl dispărut.
Saga gemenilor Shiva și Marion Stone traversează continente și generații, desfășurându-se în Africa și în America de-a lungul a cinci decenii, și conturează o poveste despre dragoste și trădare, despre compasiune și vindecare, despre exil și apartenență.

Cartea o găsiți sa o cumpărați de aici: https://www.litera.ro/sa-tai-in-piatra-vie

duminică, 19 ianuarie 2020

PURINA ONE® BIFENSIS - pentru pisicuță sănătoase și frumoase

Ca iubitor de pisici, vei dori ca animalul tau de companie sa duca o viata lunga, sanatoasa, fericita si activa. Unul din cele mai bune moduri de a obtine toate acestea este sa ii asiguri un echilibru perfect al tuturor nutrientilor esentiali din dieta si, in acelasi timp, hrana sa fie delicioasa si apetisanta.
PURINA ONE® BIFENSIS dezvoltat de medicii veterinari si nutritionisti, contine bacterii benefice functionale si acizi grasi Omega 6, esentiali pentru ca pielea sa mentina o bariera puternica impotriva atacurilor din mediul extern.
Cand incepi sa iti hranesti pisica cu Purina One Bifensis, observi o imbunatatire cu privire la sanatatea ei inca din prima zi. Iar la sfarsitul celor trei saptamani rezultatele te vor surprinde:
 # SAPTAMANA 1 = NIVEL CRESCUT DE ENERGIE Nivelul de energie al pisicii tale creste datorita nutritiei echilibrate, complete si de calitate de la PURINA ONE® BIFENSIS.
# SAPTAMANA 2 = DIGESTIE SANATOASA PURINA ONE® contine cicoare, un ingredient natural despre care s-a dovedit că ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive. Mulțumita calitatii surselor de fibre si digestibilitatii crescute a hranei PURINA ONE® BIFENSIS, vei observa imbunatatirea digestiei pisicii tale.
# SAPTAMANA 3 = BLANA LUCIOASA PURINA ONE® contine nutrienti specifici – inclusiv acizi grasi Omega 3 & 6 si vitamine si minerale esentiale – care sustin sanatatea si aspectul lucios al blanii pisicii. Nivelul ridicat de antioxidanti contribuie si la stralucirea si sanatatea ochilor.
Retetele PURINA ONE® BIFENSIS sunt special formulate pentru a stimula productia naturala de anticorpi si a sustine un sistem imunitar sanatos pentru a-ti ajuta pisica sa ramana sanatoasa acum si in viitor.
Datorita celor de la Buzzstore si Purina Romania m avut ocazia sa incerc hrana umeda si uscata PURINA ONE® BIFENSIS. Pisicutele mele Tgrisor si Prințesa au fost foarte incantate, le-a placut mult mai mult decat hrana care o foloseam inainte. Ele au devenit mai energice, mai sanatoase si mai frumoase.
Voi continua să le hrănesc cu PURINA ONE® BIFENSIS.





#buzzPurinaONE si  #ONEprovocareade3saptamani

sâmbătă, 18 ianuarie 2020

5GANG - Un altfel de Craciun

De curând am fost impreuna cu fiul de 10 ani sa vedem filmul 5Gang-Un altfel de Crăciun. Fiul meu este fan 5Gang si asa stiu si eu toate melodiile 5Gang. Cine este 5Gang? Este o trupă formată din 5 vlogari care au scos cateva piese.
Acțiunea filmului începe în anul 2075,  de parca am fi în Star Trek, bunicul Selly începe sa-i spuna nepoatei o poveste: Selly se cearta cu ceilalți membri ai trupei  ca nu sunt seriosi si mai mult cheltuie decat câștigă. Seara în club afla ca nu mai au bani deloc, tot aici Selly il întâlnește pe Carafa(un interlop) care ii da un bilet cu numarul lui si suma pe care i-o oferă daca se duce la ziua fiicei lui, fana Selly. Deoarece firma 5Gang este pe 0, Selly se duce la petrecere, iar sarbatorita se dovedeste a fi o pustoaica de 9 ani foarte răsfățată. Selly este sechestrat datorită capriciilor prințesei. Pain si Madalin se cearta pentru o tipa, Dia le spune că tipa se întâlnește cu amândoi si pun la cale un plan în care aceasta este umilită. Din acest plan face parte si un rapbattle Pain-Madalin. Spre finalul filmului Dai, Gami, Pain  și  Madalin pleacă în căutarea lui Selly, il gasesc si acum sunt sechestrati toti si salvați de poliție. Dealungul filmului sunt presarate cateva faze comice.
Din punctul meu de vedere este un film pentru copii. Ma asteptam sa fie un film pentru adolescenți, cu mai multa muzica.
Momentul preferat din film rapbattle-ul.
Cei care ati vazut filmul va rog sa lăsați un comentariu cu parea voastră despre el.