luni, 30 iulie 2018

Clatite pufoase sau clătite americane

Fiindu-mi pofta de papanasi si neavând in casa ingredientele necesare m-am apucat să caut o rețetă de clătite americane. Asa am descoperit rețeta Familei, dar ne avand unt am folosit ulei. Sunt foarte bune, mie îmi plac cu smantana si dulceață sau doar dulceata, sotului ii plac cu brânză sau dulceață, iar celui mic ii plac cu crema de brânză si somon.

Ingrediente

500 ml lapte batut sau iaurt de băut sau dana sau chefir
300 g faina
50 ml ulei
2 oua
2 linguri zahar
2 lingurite rase praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
putina sare

Intr-un bol se amesteca bine ingredientele lichide.
Intr-un castron punem faina, praful de copt, bicarbonatul, zahărul și sarea, peste ele adăugăm lichidele si amestecăm usor. 
Se pune aliatul cu lingura in tigaie si se coace pe ambele părți la foc mic.
Se servesc cu ce va place.



Pizza de casa

Pentru ca Eduard adoră pizza m-am apucat sa-i fac. Si am facut bineînțeles pentru toata familia.
Ingrediente blat:
150 ml apa calda
1/2 linguriță zahar ros
1 linguriță drojdie uscata
250 g faina
3 linguri ulei de măsline
1 linguriță sare

Se pune intr-un castron drojdia amestecată cu o lingura de faina, 3 linguri de apa calda si zahar până se face ca o pastă; se acoperă si se lasă până se umflă si face spumă.
In alt castron se pune faina , in mijlocul ei se toarna amestecul de drojdie, uleiul, sarea, restul de apa si se amesteca , pentru a forma un aluat moale si elastic.
Se framanta bine si se lasa sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Se poate pastra la frigider si folosi si a doua zi.

Se intinde aluatul intr-o foaie subtire, se unge cu pasta de tomate, se presara cu oregano si parmezan, apoi se adauga ce va doriti, salam, ciuperci, maesline, sunca, ardei etc. Se acopera cu mozzarella si se da la cuptor pentru 15-20 min.

Pofta buna!






luni, 2 iulie 2018

Caise uscate

Pentru ca a venit vara am dat startul deshidratarii fructelor si legumele. Primele au fost un bol de căpsuni de care nu se mai apropia nimeni.
Din cauza vremii caisele din gradina mamei mele au căzut pe jos si le-am făcut gem, asa ca pentru deshidratat am cumpărat 2 kg din piața cu 4 lei/kg. Le-am desfăcut in doua , am scos samburii si am umplut trei tăvi de la deshidrator. Le-am uscat cam 20 de ore in doua etape, sâmbătă 10 ore, noaptea pauza, duminică 10 ore. Mi-au iesit 388g caise uscate.