joi, 25 mai 2017

Mic dejun cu mei

Meiul este un aliment străvechi. Se numără printre cele 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii, prezentate de dr Gillian McKeith în volumul “Living Food for Health”: germenii de mei, germenii de quinoa, lucerna, orzul verde, aloe vera, semințele de inpătrunjelul, algele marine (dulse, nori), ştevia, semințele de floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre.
Mei, un superaliment
Meiul este cunoscut mai degrabă ca fiind hrană pentru păsări, decat pentru oameni.
Meiul este bogat în complexul vitaminic Bmagneziufierpotasiufosfor și este o sursă bună de fibre și proteine. Meiul nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.
O ceașcă de 180gr de mei fiert conține:
Vitamina A – 5 IU
Vitamina C – 0 mg
Vitamina B1 – .18 mg
Vitamina B2 – .14 mg
Folat – 33 mcg
Potasiu – 108 mg
Fosfor- 174 mg
Magneziu – 77 mg
Mangan – 0.47 mg
Calciu – 5 mg
Sodiu – 3 mg
Fier – 1.09 mg
Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile sto­macale şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei. Datorită conținutului mare de magneziu este recomandat persoanelor care suferă de probleme cardiace; magneziul ajută la reducerea presiunii arteriale și a infarcturilor, alină atacurile severe de astm și migrenele.
Cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase, în timp ce niacinul din mei (vitamina B3) ajută la reducerea colesterolului. Conține și acid folic, necesar în producerea de noi celule, ca urmare esențial pentru gravide și pentru copiii mici tocmai pentru ca în cazul lor celulele noi se produc într-un ritm mai alert. Este totodată bogat în fier și, alături de fasole și soia, este recomandat în regimul vegetarienilor.
Printre alte beneficii enumerăm:
– oferă un plus de energie
– con­ţine compuşi antifungici și antimicotici, capabili să oprească extinderea ciupercilor și micozelor
– proprietățile diuretice sunt de ajutor la tonifierea rinchilor
– este foarte benefic dacă este inclus în alimentația zilnică în cazurile de greață din primele luni de sarcină
– este folositor în cazurile de diaree (prăjit înainte de a fi gătit), indigestie, stări de vomă
– îndepărtează mirosul neplacut al gurii datorită proprietăților bactericide (respirația urât mirositoare este semnul unei digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor)
Meiul este așadar o cereală foarte versatilă, putând fi combinat atât cu fructe, cât și leguma. (Sursa diversificată.ro)

Mei, mic dejun by Cerasela 

Ingrediente:
132g mai
200 ml lapte
300 ml apa
6-8 curmale
2 linguriță miere 
1 lingutita rasa scorțișoară
Fructe

Preparare:
Intr-o cratiță de pun ingredientele mai putin fructelor. Se pune cratiță la foc mare pana începe sa clocoteasca, apoi se acoperă si se dă focul la mic. Se lasa la fiert cam 25 min. După ce a fiert se lasa sa se răcească, de adaugă miere daca doriti mai dulce. Se orneaza cu fructe.
Daca nu va place scorțișoară puteti sa nu puneti si sa serviți doar cu fructe sau sa puneti doar putina scorțișoară la sfarsit.

Mi-au iesit 2 porții.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu