sâmbătă, 29 decembrie 2018

Coșulețe cu brânză

Pentru ca se apropie Anul Nou si pentru ca ne place plăcinta  cu brânză m-am gândit să fac o plăcintă cu brânză care totusi sa fie si nu fie plăcintă.
Am folosit foi de plăcintă si umplutură de brânză,  dar nu am facut clasica plăcintă.

Ingrediente:
1 aluat Foi de plăcintă
Brânză sărată
Brânză făgăraș
Ouă
Smântână

Am amestecat brânza cu ouăle si smântâna. Nu va pot spune acum cantitățile pentru ca le-am pus din ochi, dar voi reveni cu un update.
Foile am tăiat fâșii pe lățime astfel încât din fiecare fâșie mi-au iesit 3 pătrate.
Am luat un pătrat, l-am uns cu ulei, l-am pus pe al doilea peste el ca in poză si l-am uns si pe acesta cu ulei apoi cu partea însă l-am așezat în formă de briose.



În fiecare cosuleț am pus cate o linguriță de umplutură de brânză.


Am copt în cuptorul preîncălzit la foc mic spre mediu cam 10 minute.

Au iesit delicioase. 
Dacă vreți puteti sa faceti umplutura cu brânză dulce, ouă , zahar, vanilie si stafide.
Sper sa va placa si vouă.

marți, 25 decembrie 2018

Crăciun cu turta dulce

Ador turta dulce si o fac mereu, dar de Crăciun mai mult.
Fie ca este Lebkuchen, gingerbread sau turta dulce la noi mereu este pe masă de Crăciun alaturi de cozonac.


Crăciun fericit!

Lebkuchen: https://daybydaycerasela.blogspot.com/2018/12/lebkuchen.html?m=1

Turta dulce

Pe blogul Laurei Laurențiu am gasit o reteta de turta dulce care am considerat ca ar fi pe placul meu doar ca am modificat-o putin.

turta dulce:
  • 150 de grame de unt 
  • 150 de grame de zahăr brun 
  • 200 de grame de miere de albine
  • 1 ou întreg
  • ½ linguriță de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 450 de grame de făină 
  • 2 lingurițe scorțișoară 
  • 1 linguriță ghimbir macinat
  • ½ linguriță cardamon macinat
  • ¼ linguriță nucșoară macinata
Faină se amestecă cu continentele, sarea si bicarbonatul de sodiu.
Mierea se mizează bine cu zahărul și untul, apoi se adauga si oul si se mizează in continuare.
In amestecul cu miere se incorporează faina treptat.
Aluatul format îl dăm la rece pentru cel putin 12 ore, dar îl putem lăsa până la 72 de ore. Eu l-am lăsat de seara până a doua zi. Dacă nu aveți timp îl puteți da o ora la congelator.
Cand aluatul s-a întărit întinde foaie de 1/2cm din care tăiem diverse forme. Formele de aluat la punem in tăvi tapetate cu hartie de copt si coacem in cuptorul prencalzit la 180° timp de 10-12 minute. Lăsăm turta dulce sa se răcească si o decora daca dorim cu royal icing. Eu doar de sărbători sau daca o fac cadou o decora, în rest o las asa. Merge foarte bine si dimineata la cafea.



Gingerbread

Nu tuturor le place gingerbread (turta dulce), dar eu o ador.

Ingrediente:
350g faina
1 lingură de bicarbonat de sodiu
2 lingurițe de ghimbir măcinat
1 linguriță de scorțișoară
125g  unt
175g zahar farin
1 ou
4 linguri de miere

Pentru decor royal icing si decorațiuni de prăjituri.

Preparare:
Într-un bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, ghimbirul și scorțișoara. Adăugați untul moale și amestecați până când amestecul arată ca pesmetul. Se afauga zahărul, apoi oul si mierea si se mizează bine până se formeaza aluatul.

Aluatul se da la congelator 15 minute sa se întărească si apoi se întinde foaie si se taie forme. Restul de aluat se da la frigider apoi din nou se întinde foaie si se taie forme până se termină tot aluatul.

Preîncălziți cuptorul la 180°.
Formele de turtă dulce se pun in tava repetată cu hartie de copt si se coace timp de 12-15 minute.

După ce se răcește se poate decora cu royal icing.

Pentru Crăciun eu am facut diverse forme, dar si un brăduț 3D.





luni, 24 decembrie 2018

Lebkuchen

Lebkuchen inseamna turta dulce si este unul din dulciurile de Crăciun preferate ale germanilor.
Reteta originală este cu migdale măcinate, dar eu am folosit nuci măcinate.

Ingrediente pentru 30 de bucati:
250 g faina
75g nuci măcinate
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
2 lingurite praf de ghimbir
1 linguriță scorțișoara măcinată
1/4 linguriță nucsoara măcinată
1/4 linguriță cardamon măcinat
200 ml miere
85 g unt

Glazura:
1 albus
250 g zahar farin
2 linguri zeama de lamaie

Intr-un castron se amestecă ingredientele uscate. Separat am amestecat untul topit cu mierea. Se toarna lichidele peste ingredientele uscate si se amesteca bine.
Se da la congelator 20-30 minute.
Încălzirii cuptorul la 180°. Se formeaza bilete cu mana pe care le turtiti, se pun în tavă talentată cu hartie de copt si coace timp de 15 min. Se scot la răcit pe un grătar.
Pentru glazura se bate albusul cu zahărul si zeama de lămâie și se orneaza turtitele.
Eu le-am făcut mai mari de data aceasta si mi-au iesit doar 20.



Sărbători fericite!
Crăciun fericit!

vineri, 21 decembrie 2018

Daruri pentru cei dragi

După cum știți cei care ma cunoașteți, iar cei care nu ma cunoașteți va spun acum, nu sunt bucătar, nu sunt cofetar si nici patiser, dar imi place sa gătesc pentru cei dragi. Fiindca se apropie Crăciunul am pregatit si cadouri dulci: muffins si turta dulce.

Muffins de vanilie cu vișine din dulceata sau ciocolată neagră și muffins "turta dulce" cu bucăți de mar.



Turta dulce inainte de a o decora

Voi reveni sa va arat turta dulce si decorată.

Rețetele le voi pune in curând.

Sărbători Fericite!

duminică, 16 decembrie 2018

Briose de post

Suntem in postul Crăciunului. Va este pofta de ceva dulce? Incercati briosele aceste si nu ve-ti regreta. Baietelul meu a zis ca sunt super bune. Merg la micul dejun alaturi de o cafea sau o cana de cacao cu lapte.
I-am făcut lui Eduard pentru petrecerea de la scoala doua porții cu vanilie si doua cu cacao.

Ingrediente pentru o tava de 12 briose:
240g faina
120g zahar
250 ml apa carbogazoasa
75 ml ulei
2 lingurite praf de copt
Putina sare
12 vișine din dulceata

Se amesteca lichidele , apoi se adauga zahărul și se amestecă până se topeste. Faina se amestecă cu praful de copt si se toarnă peste lichide si se amesteca bine.
Dacă vreți să le faceti cu vanilie adăugați un plic de zahăr vanilat zahar si 2 linguri de nuca de cocos in faina, daca le faceti cu cacao adăugați putina putina esență de rom in lichide si 8 grame de cacao in faina.
Puneti compoziția in formele de briose si deasupra cate o vitrina din dulceata.
Se da la cuptor la foc mediu cam 25-30 min.


joi, 13 decembrie 2018

Jucării pentru bucatarii, aparat pentru fursecuri

Imi plac foarte mult biscuitii si fursecurile făcute în casa si demult imi doream un aparat(pistol) pentru fursecuri.
Am cautat pe internet , am gasit mai multe , pretul variind de la 30 lei la 140 lei.
Am ales totusi unul de la firma Grunberg la prețul de 40 lei și pot să spun că sunt mulțumită de el.
Îl am de o săptămână si l-am folosit de 3 ori, în weekend îl mai pun inca o data la treaba.
Aici îl găsiți pe cel care l-am cumpărat eu.



 Rețeta in curând.

Gogoșari umpluți la otet

Anul acesta am facut si gogoșari umpluți. Soțul dorea o reteta pe care o făcea bunica, dar pentru ca nu am stiut-o am improvizat eu una si au iesit toate buni.
Ingrediente:
2 kg Gogoșari micuți
Telina
Morcov
Varza
1.5 l apa
750 oțet din vin
300 g zahar
1 lingura boabe piper
1 lingura boabe mustar
1 lingura sare grunjoasa
Telina si morcovul se dau pe dansatoarea mica. Varza se toaca mărunt și se amestecă cu telina si morcovul.
Gogoșari se curata de seminte si cotor,  se spală,se cresteaza in fund in cruce,  se umplu cu amestecul de varza, telina si morcov si se așează în borcan.
Punem intr-un vas apa, otetul, zaharul, sarea, boabele de piper si boabele de mustar, punem pe foc si dam intr-un clocot.
Amestecul se toarnă fierbinte peste gogosari. Lăsăm deoparte cam o ora apoi daca mai este nevoie mai completăm cu lichid si punem capacul.
Pentru ca din cele 2 kg de gogoșari câțiva au fost cam stricați am completat borcanul cu conopidă.